Favoriete pensioenleeftijd is 60

Zestig jaar is de meest voorkomende pensioenleeftijd in ons land. In totaal gaan er meer mannen dan vrouwen met pensioen en vrouwen blijken vaker voor hun 60ste met pensioen te gaan. Gemiddeld verliezen pensionado’s bij vroegpensioen zo’n vijftien procent van hun koopkracht. Het zijn leuke weetjes die allemaal in het CBS-rapport ‘De Nederlandse samenleving 2007’ zijn te vinden.

Jaarlijks gaan in Nederland ruim zestigduizend mensen met pensioen. Het rekenbureau schrijft in zijn rapport dat het aantal gepensioneerden in de periode 2001-2003 is toegenomen, van bijna 55 duizend tot meer dan 62 duizend. In de komende jaren zal het aantal “naar verwachting verder toenemen”.

Opmerkelijk is dat bijna zeventig procent van de mensen die van 2001-2003 met pensioen zijn gegaan, man is. Volgens het CBS heeft dat te maken met de hogere arbeidsdeelname van mannen. “Van de mannen van 50-64 jaar werkt rond de 65 procent, terwijl dat percentage voor vrouwen iets meer dan dertig bedraagt.”

De inkomensveranderingen die het gevolg zijn van vroegpensioen blijken soms niet misselijk te zijn. Zo verliezen mannen gemiddeld bijna 17 procent aan koopkracht, terwijl het bij vrouwen tot 12,5 procent beperkt blijft. Het inkomensverlies is – logischerwijs – groter naarmate mensen op jongere leeftijd stoppen met werken. Het CBS spreekt in die zin van een grote spreiding. “Een kwart van de vervroegd-gepensioneerden ging er een kwart op achteruit en voor een op de tien bedroeg het koopkrachtverlies zelfs meer dan veertig procent. Daar tegenover staat dat een vijfde er bij pensionering juist op vooruitgaat.”

Van alle mensen die in een jaar met pensioen gaan, is ongeveer een kwart 58 jaar of jonger. De helft is met zestig jaar met pensioen gegaan en als wordt gekeken naar de categorie 61 jaar of jonger, ligt het percentage zelfs rond de zeventig procent.

bron: Verbond van Verzekeraars

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.