Wet levensloop moet aangepast

De levensloopregeling, de nieuwe spaarregeling die het kabinet-Balkenende heeft ingevoerd om onbetaald verlof te financieren, moet drastisch worden aangepast. Alleen zo kan de regeling aantrekkelijker worden voor werknemers. Dat zeggen vakcentrales, Tweede-Kamerleden en de geestelijk vader van de regeling, hoogleraar economie Lans Bovenberg.

De levensloopregeling is begin dit jaar ingevoerd. Werknemers die deelnamen aan de populaire spaarloonregeling, waaraan bijna de helft van de werknemers meedoet, konden voor 1 juli kiezen om over te stappen. Inmiddels is gebleken dat slechts 5 procent van alle werknemers zich heeft aangemeld voor de levensloopregeling. Werknemers die niet meedoen aan de spaarloonregeling, kunnen zich na 1 juli nog aanmelden.

De levensloopregeling is volgens Bovenberg en anderen nog steeds te onbekend, en moet bovendien concurreren met de spaarloonregeling. Ook is de regeling te duur voor de lagere inkomens en de middeninkomens, en is voor veel werknemers niet duidelijk waarvoor het gespaarde tegoed gebruikt kan worden.

Om de levensloopregeling ook interessant te maken voor huishoudens met modale en lagere inkomens, zou het makkelijker moeten worden om tegoeden uit de prepensioen- en spaarloonregeling over te hevelen. Daarnaast zouden de bestedingsmogelijkheden moeten worden uitgebreid. Bovenberg pleit in dat verband voor een regeling voor inkomensderving. „Bijvoorbeeld voor mensen die een eigen bedrijfje willen beginnen. Of als inkomensvoorziening tussen twee banen in, als aanvulling op de WW.”

Bron: NRC Handelsblad