Levensloop vooral in trek bij hogere inkomens

Sparen voor verlof via de levensloopregeling blijkt vooral aantrekkelijk naarmate je meer verdient.

Een op de vijf werknemers met een salaris van twee keer modaal of hoger zei in juni via de regeling geld opzij te zetten voor verlof. De deelname onder mensen met een inkomen beneden modaal bedroeg daarentegen 7 procent. Van de mensen die rond de 30.000 euro per jaar verdienen, koos ook maar 7,7 procent voor levensloop.

Onderzoek
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Blauw Research, dat vorige maand in opdracht van arbeidsbemiddelaar Randstad is verricht onder bijna 1200 werknemers. Gemiddeld koos 9,3 procent van de ondervraagden voor de verlofspaarregeling die dit jaar is ingevoerd. De verzekeringsbranche had al eerder geschat dat tussen de 5 en 10 procent van de circa 7 miljoen werknemers in Nederland mee zal doen dit jaar.

Bijdrage werkgever
De FNV roept al tijden dat de verlofspaarregeling aantrekkelijker moet, vooral voor jongeren en lagere inkomens. ‘Het idee is goed, maar de uitwerking niet’, aldus een woordvoerder van de vakcentrale. Zo zouden meer werkgevers een bijdrage moeten leveren. ‘Ook moeten werknemers meer zekerheid krijgen over het opnemen van verlof en niet dat ze, zoals nu, daarover eerst met hun werkgever moeten onderhandelen’, stelt de FNV-zegsman. Het liefste zou de FNV zien dat levensloop wordt geïntegreerd met spaarloon. CDA en PvdA hebben al aangegeven dat ze toe willen naar een combinatie van de twee regelingen.