Werknemers kiezen vaak zelf voor langer doorwerken

Jaar doorwerken voor 8 procent meer pensioen.

Wetgeving om mensen langer te laten werken is niet nodig, stelt algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Werknemers doen dat al vaker uit zichzelf, wanneer ze merken dat hun pensioen veel lager uitvalt dan verwacht. Ze werken dan langer door voor een zorgelozer pensioen, met een hogere pensioenuitkering. Dat vertelde Van Kesteren in het Radio 1 Journaal van 25 juli 2008.

Volgens de VNO-NCW-directeur gaan de pensioenleeftijden vanzelf omhoog. Dat komt doordat werknemers worden gedreven door financiële prikkels. Als ze zien dat hun pensioen uitkomt op 50 of 60 procent van hun laatst verdiende loon, zullen ze er sneller voor kiezen om nog even door te gaan. Een jaar langer werken levert immers 8 procent meer pensioen op.

Van Kesteren benadrukt dat het niet alleen aan de werknemer is om te besluiten langer door te werken. Dat moet in goed overleg tussen werkgever en werknemer. Volgens de VNO-NCW-directeur maakt dat de discussies in Den Haag, zoals laatst weer over het pleidooi van minister Donner, ‘een beetje relatief’. Volgens Van Kesteren zullen ‘de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt uiteindelijk zwaarder wegen dan allerlei beleidsvoornemens’.

Honderden euro’s
Ook vice-voorzitter Rienk van Splunder van vakbond CNV constateert dat steeds meer werknemers inzien dat het loont om een paar jaar langer door te werken. ‘Die trend zal alleen maar sterker worden. Financieel gezien maakt het namelijk nogal wat uit. Afhankelijk van het inkomen kan het gaan om honderden euro’s per maand’, rekent Van Splunder voor.

bron:  Personeelsnet.nl

No comments yet.

Write a comment: