Toch stoppen voor 65ste
Het kabinet houdt vast aan zijn voornemen om het prepensioen af te schaffen. Dit betekent dat u geen pensioenpremies meer mag aftrekken om voor uw 65ste met pensioen te gaan.
Op deze manier probeert het kabinet u er toe te bewegen om gewoon ’lekker’ door te werken. Toch blijven er ook straks nog wel mogelijkheden om eerder van uw welverdiende oude dag te gaan genieten.
Op dit moment is er nog een aantal manieren om op een fiscaalvriendelijke manier een pensioenvoorziening op te bouwen. Op de eerste plaats is dat het reguliere pensioen van uw werkgever dat in veel gevallen op 65-jarige leeftijd ingaat.
Vervolgens kunt u bij veel werkgevers ook nog eens – meestal geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening – een prepensioen opbouwen om al wat jaren eerder te kunnen stoppen. Ten slotte heeft u nog de mogelijkheid om via de bekende lijfrentepolis te sparen voor eerder stoppen met werken.
Dat het prepensioen gaat verdwijnen lijkt inmiddels wel zeker. Het kabinet heeft lange tijd geprobeerd om met werkgevers en vakbonden tot een akkoord te komen, maar dat is faliekant mislukt.
Daarom grijpt het kabinet terug op haar oorspronkelijke plan om een einde te maken aan het prepensioen. In het verlengde hiervan is de kans groot dat ook de mogelijkheid om uw lijfrentekapitaal te gebruiken voor een zogenoemde overbruggingslijfrente zal gaan verdwijnen. Mogelijk had u die lijfrente juist afgesloten om de periode tussen bijvoorbeeld 60 en 65 jaar te overbruggen.
Of er een soepele overgangsregeling komt voor stortingen die u in het verleden gedaan heeft, zullen we moeten afwachten. Welke mogelijkheden heeft u dan nog om eerder te stoppen? Uiteraard kunt u gewoon uw geld op een spaar-rekening zetten of in aandelen stoppen.
U mist dan echter belangrijke fiscale voordelen. Gelukkig kunt u bij veel werkgevers het pensioen, dat eigenlijk op uw 65e zou ingaan, vervroegd laten ingaan. De wet kent hiervoor geen minimale ingangsleeftijd. In de praktijk is in veel pensioenregelingen wel vastgesteld wat de vroegste ingangs-datum van het pensioen mag zijn.
Vanzelfsprekend ontvangt u dan wel minder. Als u vijf jaar eerder stopt, mist u ook vijf jaar pensioenopbouw. Bovendien moet er vijf jaar langer worden uitgekeerd. Grofweg kost elk jaar eerder stoppen u 8 procent van uw pensioenuitkering.
Een pensioen van € 30.000 vanaf 65 jaar levert u ruwweg € 18.000 per jaar op als u stopt op uw 60e jaar. Een andere kans biedt de nog te introduceren levensloopregeling.
Binnen deze regeling kunt u jaarlijks maximaal 12 procent van uw salaris opzijzetten om er in een later stadium gedurende een periode van maximaal ruim twee jaar tussenuit te gaan.
Dat kan voor een sabatical leave of een ouderschapsverlof zijn, maar de periode waarin het opgebouwde geld wordt gebruikt, kan ook direct voor de pensioendatum liggen.
Het aantrekkelijke is dat u ook de belastingbetaling naar deze periode verschuift. Op deze manier lijkt het toch weer verdacht veel op de overbruggingslijfrente. Eerder stoppen kan straks nog steeds. U zult het alleen zorgvuldiger moeten plannen.
bron: de Telegraaf