Pensioenfondsen moeten jongeren beter informeren over pensioenregelingen

Bijna 90 procent van de Nederlandse pensioenfondsen onderneemt niets om aansluiting te vinden bij jongeren. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG. Daarmee doen ze volgens het adviesbureau onvoldoende recht aan de verschillen tussen jongeren en ouderen.

Dat genoeg sparen voor je oude dag belangrijk is, weet iedereen. Maar lang niet iedereen doet het. Vooral jongeren blijven achter, met een dreigend pensioengat als gevolg. Een van de oorzaken is dat zij vaker van baan wisselen dan oudere werknemers, terwijl veel pensioenregelingen er nog steeds van uitgaan dat je van je 25e tot je 65e bij één werkgever werkt. Als je dat doet, is je pensioen gewoon geregeld. Maar doe je dat niet, dan wordt er meer van je verwacht, zegt Pieter van Egmond, specialist op het gebied van persoonlijke financiële planning bij Bridge. Zo kun je zelf bijsparen om je pensioengat te dichten en zorgen dat de bedragen die je bij verschillende werkgevers, en dus vaak bij verschillende fondsen opbouwt, uiteindelijk op één hoop terechtkomen.

Vooral de generatie Y, geboren tussen 1976 en 1991, gaat volgens KPMG zorgen voor ingrijpende veranderingen binnen de pensioenwereld. ‘Doordat deze groep voortdurend op zoek is naar nieuwe uitdagingen en vaak van werkgever wisselt, zullen jongeren op termijn marktwerking tussen pensioenfondsen gaan afdwingen’, voorspelt Edward Snieder van KPMG Financial Services.

De houding van de pensioenfondsen is volgens KPMG niet meer van deze tijd, waarin pensioenfondsen elkaar op andere fronten wel beconcurreren en deelnemers zich niet meer vanzelf aanmelden. Willen ze overleven, dan zullen ze zich specifiek op jongeren moeten gaan richten. ‘In de eerste plaats zouden ze jongeren beter moeten informeren over pensioenregelingen’, zegt Van Egmond.

Desalniettemin zullen pensioenfondsen er een zware dobber aan hebben om de generatie Y warm te laten lopen voor het fenomeen ‘pensioen’. In het algemeen spaart deze groep volgens KPMG al nauwelijks.

bron: De Pers