Pensioenen gaan mogelijk toch omlaag

De pensioenen gaan onherroepelijk omlaag als de Nederlandse pensioenfondsen ook op lange termijn niet in staat zijn om weer voldoende vermogen op te bouwen. Daarvoor waarschuwt minister Donner (Sociale Zaken).

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt hij een onderzoek naar de kwetsbaarheid van het Nederlandse pensioenstelsel aan. Nu al is duidelijk dat er voor een lange tijd geen geld is om de pensioenen met de salarissen te laten stijgen (indexeren).

Externe deskundigen moeten Donner vertellen hoe het verder moet met de pensioensfondsen, die hun vermogens nu grotendeels op effectenbeurzen proberen te laten groeien.

Met het instorten van de beurzen zagen de fondsen hun vermogens verdampen. De klappen kwamen extra hard aan, omdat ze ook steeds risicovoller zijn gaan beleggen.

De meeste pensioenfondsen voldoen nu bij lange na niet aan de dekkingsgraad die De Nederlandsche Bank van hen eist. Het merendeel van de pensioenfondsen heeft in herstelplannen aangegeven hoe zij weer boven de dekkingsgraad uit denkt te komen. Binnen vijf jaar moeten ze weer op een dekkingsgraad van 105 procent zitten.

Een andere, maar niet minder grote dreiging, is de aankomende vergrijzing. Donner denkt de gevolgen daarvan grotendeels op te kunnen lossen door de AOW-leeftijd op te trekken naar 67 jaar.

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft tot na de zomer de tijd gekregen om alternatieven de bedenken die net zo veel geld opleveren.

Donner wil van de onderzoekers weten hoe de pensioenfondsen zo in de problemen konden raken en welke lessen daaruit moeten worden getrokken.

Ook wil hij weten of het huidige toezicht afdoende is. De minister wil ook meer helderheid in het bestuur van de pensioenfondsen. Nu blijkt het lastig te zijn om goede bestuurders te vinden. Ook worden de fondsen steeds bureaucratischer bestuurd.

bron: AD.nl