Merendeel Nederlanders tegen verhoging AOW-leeftijd

Slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat de overheid mag ingrijpen in het pensioen. En bijna 60 procent vindt dat vakbonden een eventueel pensioengat via de cao moeten repareren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van ADV Market Research in opdracht van de FNV.

Het merendeel der Nederlanders blijkt er overigens goed van op de hoogte te zijn dat het kabinet naast de AOW-leeftijd ook die voor de aanvullende pensioenen wil verhogen. Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de mensen denkt zelf nadeel te gaan hebben van verhoging van de pensioenleeftijd.

De onderzoekers stelden ook vragen over de kwestie van de zware beroepen. Slechts 22 procent van de ondervraagden denkt dat het kabinetsplan om mensen met een zware baan na 30 jaar lichter werk aan te bieden, werkt. Ruim de helft van de Nederlanders denkt bovendien dat zware beroepen niet te definiƫren zijn.

Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden zouden vooral de coalitiepartijen zware klappen oplopen. Een derde van de PvdA-stemmers zegt misschien iets anders te gaan stemmen. Van de CDA-kiezers is dat 26 procent en de Christen Unie 10 procent.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de FNV een stimulans om door te gaan met het leiding geven aan het verzet tegen de AOW-plannen van het kabinet. Zoals vandaag gebeurt met bijeenkomsten in Rotterdam, Eindhoven, Assen en Deventer.