Hogere levensverwachting bedreigt pensioen

Net nu de pensioenfondsen zich een beetje beginnen te herstellen van de gaten die de financiële crisis in de dekkingsgraad heeft geslagen komt het CBS met nieuwe problemen aan, we worden te oud.

Op zich is het goed nieuws dat we steeds een beetje ouder worden, leven is over het algemeen best leuk. Voor de pensioenfondsen is het nieuws minder positief. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat de mensen die in 2050 met pensioen gaan (geboren in 1983) gemiddeld anderhalf jaar ouder worden dan eerder gedacht. Gepensioneerde mannen hebben in 2050 een levensverwachting van 83,2 jaar en vrouwen zelfs 85,5 jaar.

Veel pensioenfondsen gaan nu nog uit van de lagere levensverwachtingen, ze zijn echter wettelijk verplicht de nieuwe gegevens in hun dekkingsgraad te verwerken. Pensioenfondsen wachten echter nog even met het verwerken van de nieuwe CBS-gegevens tot het Actuarieel Genootschap begin volgend jaar met haar nieuwe verwachtingen komt.

De pensioenfondsen mogen hopen dat die gegevens een minder hoge levensverwachting laten zien anders dalen de reserves misschien weer onder de wettelijke verplichte dekkingsgraad van 105 procent. Daalt de dekkingsgraad inderdaad onder de 105 procent dan heeft dat weer gevolgen voor de indexatie van pensioenen. Indexatie mag namelijk van de Nederlandse Bank namelijk niet gedaan worden als er minder geld in kas zit dan 105 procent van de verplichtingen.

bron:  Plusonline.nl