Extra kosten bij pensioenoverdracht voor nieuwe werkgever

Nieuwe pensioenregels maken het inhuren van een nieuwe werknemer tot een financieel risico. Bedrijven moeten namelijk vanaf dit jaar in een groot aantal gevallen fors meer bijbetalen als de nieuwe kracht zijn oude pensioen meeverhuist.

Zo’n waardeoverdracht kan het bedrijf per persoon tienduizenden euro’s tot zelfs enkele tonnen kosten, zo waarschuwen Theo Gommer en Roos van der Velden van pensioenadviesbureau Akkermans & Partners. “Zeker één miljoen Nederlanders zullen de komende twee jaren van baan veranderen, er komt een gigaprobleem op bedrijven af.”

Het zal je als werkgever maar gebeuren: om te groeien huur je een extra kracht in, je betaalt gezien de huidige arbeidsmarkt wat extra, een leaseauto en een dertiende maand. En geheel onverwacht krijg je weken later ook nog een rekening. Twee ton, te betalen aan de pensioenverzekeraar. “Die twee ton was een uitschieter, maar je schrikt je echt het lazarus. Bij sollicitaties wordt er nu nog nauwelijks naar pensioen gekeken”, stelt Gommer. “Gemiddeld zal het al snel gaan om circa €10.000 tot €20.000 per werknemer, met uitschieters naar enkele tonnen”, vult collega Van der Velden aan. Een klein bedrijf, dat mensen inhuurt om te groeien, zou juist financieel aan de grond kunnen lopen. Gommer: “We zien nu al gevalletjes waterschade.”

Naar verzekeraar

Van der Velden: “De kwestie speelt als een werknemer van een pensioenfonds overstapt naar een pensioenregeling bij een verzekeraar. En dat zien we in de praktijk vaker dan dat mensen van een verzekerde regeling naar een pensioenfonds overstappen.” De oorzaak van de pensioenlast is een boekhoudkundig verschil tussen pensioenfondsen en verzekeraars. Een pensioenfonds is wettelijk verplicht zijn verplichtingen uit te rekenen tegen marktrente. Voor waardeoverdracht is die rente voor 2008 gefixeerd op 4,926%. Een verzekeraar hanteert echter een rekenrente van 3%. Dat wil zeggen dat voor dezelfde pensioentoezegging, bijvoorbeeld een uitkering van €10.000 per jaar na 65, het pensioenfonds voor een dertiger nu circa €60.000 moet reserveren, maar een verzekeraar grofweg €100.000. Bij waardeoverdracht, als een werknemer naar de verzekerde regeling overstapt, moet de nieuwe werkgever het gat (€40.000) dichten. Het pensioenfonds geeft slechts €60.000 mee.

Bijbetaling door de werkgever geeft de werknemer geen garantie op een even goed pensioen. Van der Velden: “Ik ken een zaak waar de werkgever €120.000 moest bijbetalen, simpelweg door het verschil in rekenrente, terwijl de pensioenregeling op zich veel slechter was. Dat is toch onmogelijk aan die werknemer uit te leggen?”

Toename

Hoewel er geen statistieken worden bijgehouden over waardeoverdracht, denken beide pensioenexperts dat er de komende jaren met miljoenen geschoven zal worden. Van der Velden: “Er veranderen nu veel mensen van baan, en de aandacht voor en de informatie over waardeoverdracht is fors gegroeid.” Waardeoverdracht is voor veel werknemers verstandig, ze voorkomen dat ze overal stukjes pensioen opbouwen en daardoor een pensioenbreuk (een pensioentekort) oplopen.

“Doordat de marktrente vorig jaar is opgelopen, is de strop voor bedrijven groot”, aldus Van der Velden. “De politiek doet niets, omdat in drie of vier jaar tijd ook verzekeraars de marktrente zullen hanteren. Probleem opgelost. Tot die tijd zijn echter meer dan een miljoen mensen al van baan veranderd!”

Gommer verwacht dat bedrijven, nadat ze één keer onaangenaam zijn verrast, de pensioenopbouw van een sollicitant zeker aan de orde gaan stellen. De vraag “Neemt u uw pensioenopbouw mee?” zal helemaal boven aan de lijst staan”. Gommer: “Bedrijven zullen willen weten waar ze aan toe zijn. En dan kan het gebeuren dat ze aan de kandidaat met de minste pensioenopbouw de voorkeur geven.” Slecht nieuws voor oudere werknemers. Een ander mogelijk gevolg is volgens Gommer dat bedrijven af willen van het gegarandeerde pensioen.

bron: de Telegraaf