Doorwerkende 65-plusser krijgt eigen cao in 2008

Een vrije dag als een kleinkind wordt geboren. Vijf dagen verlof bij het overlijden van een naaste. En ook bij de viering van een 50- of 70-jarig huwelijk belooft de werkgever geen problemen te maken.

Dit zijn enkele van de afspraken die gemaakt zijn in de eerste cao voor doorwerkende 65-plussers. Deze zogenoemde ‘Doorwerkcao’ is een initiatief van stichting Senior Werkt, samen met de Vereniging voor Doorwerkgevers en de vakbond LBV. Wat hen betreft, is de Doorwerkcao een nieuw wapen in de strijd tegen de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt.
Op 1 januari gaat de cao in. Vooralsnog geldt zij alleen bij bedrijven die zich hebben aangemeld: Senior-uitzendbureau en de administratieve dienstverlener De Doorwerkgever. Initiatiefnemers zijn nog in gesprek met andere bedrijven en werkgeversorganisaties. ‘Over twee weken kunnen we de lijst updaten met nieuwe bedrijven’, zegt Ron van der Net (40) van de vereniging voor Doorwerkgevers.

Wat hem betreft, is het hoog tijd om de houding ten opzichte van werkende ouderen te veranderen. ‘Nu is het nog zo dat veel oudere werknemers als ze bijna 65 jaar zijn de cursus Pensioen in zicht krijgen. Zo worden ze voorbereid op hun laatste levensfase. Uitvaartverzekeraar Dela komt nog net niet langs. Het is toch niet meer van deze tijd ouderen op die manier af te serveren?’

Momenteel werken er naar schatting zo’n 100 duizend 65-plusser. Het kabinet hoopt dat dit aantal zal toenemen. Toch gaat het moeizaam. Waarom?

‘Er is een hiaat in het personeelssysteem. Alles is erop gericht dat je op je 65ste stopt met werken. Hierdoor lopen werkgevers die 65-plussers in dienst willen nemen tegen allerlei knelpunten aan. Zo is het onmogelijk de oudere te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat je als werkgever tot twee jaar zelf het loon moet doorbetalen als de werknemer ziek wordt. Ook is het niet mogelijk een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

‘Werknemers die willen doorwerken, belanden nu in een soort cao-niemandsland en worden gedwongen zich als uitzendkracht of zelfstandige te verhuren.’

Welke oplossingen biedt de Doorwerkcao?

‘Het doorwerken moet eenvoudiger. Normaliter moet men na drie tijdelijke contracten in vaste dienst worden genomen. Een vast dienstverband is echter onaantrekkelijk voor werkgevers vanwege de verzekeringsproblemen.

‘In onze cao kunnen ouderen een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. Door deze constructie hoeft de werkgever nooit langer dan drie maanden loon door te betalen als de oudere werknemer ziek wordt.

‘We zijn ook in gesprek met verzekeraars. Tot voor kort zeiden ze dat het verzekeren van 65-plussers te duur is en dat er te weinig vraag naar is. We hebben goede hoop dat deze houding verandert.’

Wat is het voordeel voor de werknemer?

‘Werknemers hebben de vrijheid om bijvoorbeeld drie maal drie maanden te werken en daarna te zeggen: ik ga een tijd op reis en ik kom daarna wel weer terug.

‘Bovendien zijn er allerlei leuke items in de cao vastgelegd. Ouderen mogen bijvoorbeeld weekend- , avond- of nachtdiensten weigeren. Ook moet de werkgever één keer per jaar met de werknemer praten over opleidingsmogelijkheden.’

bron: Volkskrant.nl

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.