65-plussers willen graag werken

Voor velen is het een schrikbeeld: werken tot je 70ste verjaardag. Toen minister Donner van Sociale Zaken het onlangs opperde, kreeg hij de wind van voren. Toch verkiezen veel 65-plussers hun baan boven een pensioen.

Minister Donner van Sociale Zaken filosofeert over een pensioenleeftijd van 70 jaar in 2040. Dat klinkt ver weg, maar de huidige dertiger is in 2040 62 jaar oud en een twintiger pas 52. Als het aan de minister ligt, kan die twintiger pas in 2058 stoppen met werken.

Is werken tot je 70ste reden tot paniek? Uitzendbureau 65plus laat weten dat ouderen juist graag nog de handen uit de mouwen steken. Carrière maken hoeft niet meer, maar de structuur van een baan en de gezelligheid op de werkvloer trekken ouderen aan.

Uit een rondgang blijkt dat bijna iedereen wel iemand kent die met veel plezier doorwerkt na de pensioengerechtigde leeftijd. De arbeidsvreugde spat van de verhalen.

Langer werken is een trend, blijkt ook uit cijfers van pensioenverzekeraar ABP. In twee jaar tijd is de leeftijd waarop mensen hun pensioen laten uitbetalen met anderhalf jaar gestegen: van 60 naar 61,5. Een forse stijging, aldus de pensioenverzekeraar.

ABP geeft toe dat ouderen vaak doorwerken om financiële redenen. In het rekenvoorbeeld gaat de pensioenverzekeraar uit van iemand die op zijn 65ste tienduizend euro per jaar krijgt. Stopt diegene op zijn 60ste, dan blijft hij steken op 7.700 euro per jaar. Maar werkt hij door tot zijn 70ste, dan ontvangt hij 15.190 euro. Vijf jaar extra werken leidt tot ruim 50 procent meer pensioen.

Maar, benadrukt ook de ABP, de meeste mensen werken langer omdat ze van hun baan genieten. Zeker als dat in deeltijd kan. ‘Als oudere docent is het heel vermoeiend om elke dag die bengels voor je neus te hebben’, zegt een woordvoerder. ‘Maar drie dagen per week is juist plezierig.’

bron: Volkskrantbanen.nl